Bij 4M zijn we geobsedeerd door verandering.

De veranderkracht van de mens

Mensen zijn gemaakt met een indrukwekkend vermogen om te veranderen, te herstellen en te vernieuwen ten midden van alles wat er in het leven op ons afkomt.

Als 4M maken we mensen mee op zeldzame momenten: momenten waarop ze later terugkijken als het moment dat ze hun koers wijzigden, nieuwe grond vonden onder hun voeten, herstel vonden, vernieuwing van denken of een verhaal leerden kennen dat groter was dan zij zelf.

In het faciliteren van deze momenten ontdekten we 7 principes die stuk voor stuk hun oorsprong vinden in de fascinerende manier waarop wij als mensen in elkaar zitten. Met een link naar inzichten uit de psychologie en neurobiologie delen we deze principes als een inspiratie voor iedereen die op weg is om te worden zoals ze bedoeld zijn.

Verandering: hoe?!

“Om echt te veranderen moet je op een plek komen waar het geld op je bankrekening, de titel op je werk en wat je al dan niet bereikt hebt niets uitmaken.”

Verandering is moeilijk. Een ander pad inslaan vraagt moed.

In de afgelopen vijftien jaar namen we duizenden mensen mee op een levensveranderende ervaring. In deze serie delen we 7 principes waarmee we mensen mochten helpen keuzes te maken voor het leven. We beginnen met het eerste principe: veranderruimte creëren. Ook wel Liminal Space.

Bij grote veranderingen speelt het concept Liminal Space, afkomstig uit de antropologie, een cruciale rol. Het verwijst naar de periode tussen wat was en wat kan zijn, waar je niet vastzit aan het verleden en de toekomst open ligt. Wat als je zo’n periode niet alleen hoeft te ondergaan door bijvoorbeeld ziekte of baanverlies, maar dat je zelf liminal space, of veranderruimte, kunt creëren?

Tijdens onze karakterweekenden creëren we deze ruimte voor onze deelnemers. Het is een afgelegen plek, ver weg van het dagelijks leven, waar de zorgen en verwachtingen van de buitenwereld wegvallen. Hier verdwijnt de invloed van materiële bezittingen, werkstatus en persoonlijke prestaties. Iedereen is gelijk en doorloopt hetzelfde proces van introspectie en transformatie. Deze setting stelt deelnemers in staat om oude overtuigingen los te laten, nieuwe perspectieven te omarmen en diepgaande persoonlijke groei te ervaren. Het is een veilige haven waar men vrij is van oordeel en zich volledig kan richten op persoonlijke ontwikkeling.

Het naar binnen keren, eerlijk naar jezelf kijken en geloven dat verandering mogelijk is, worden sterker door bepaalde dingen te doen die afscheid nemen van wat was en vernieuwing markeren. Het creëren en beschermen van deze ruimte is het allerbelangrijkste.

Ons brein is opmerkelijk in zijn vermogen om te veranderen en nieuwe patronen te vormen dankzij neuroplasticiteit. Dit proces wordt versterkt door unieke omgevingen en betekenisvolle ervaringen. Tijdens onze weekenden creëren we bewust deze omstandigheden om maximale transformatie te faciliteren.

Even over nadenken

Hoe creëer jij ruimte voor verandering?

Ontdek Egypte: Waar geschiedenis, avontuur en geloof samenkomen

Lees volgende Story
pexels-taryn-elliott-4405252.jpg